Slik renser du takstein

Takstein i tegl eller betong er blant de vanligste formene for taktekking her i landet. Dette er materialer som gjennom århundrer er benyttet for å beskytte bygningers mest sårbare, utvendige flater. Taket utsettes for slitasje fra vær og vind, is, snø, luftforurensninger og angrep av mose og alger.

takstein.jpg
 

Takets levetid forlenges om du sørger for å holde det rent, og utfører litt vedlikehold med jevne mellomrom. Dessuten vil huset ta seg betydelig bedre ut. Et nymalt hus, som skjemmes av et gammelt, slitt og misfarget tak, er et trist syn.

– Man skifter oftest ikke takstein uten å gjøre noe med undertaket samtidig. Det er en omfattende og kostbar prosess å legge ny papp og nye lekter, forteller markedsansvarlig i Drywood, Kenneth Ervik. – Alternativet er å fornye taksteinene med olje eller maling. Du bør imidlertid ta en grundig taksjekk samtidig, slik at du er trygg på at det ikke finnes fuktskader eller lekkasjer i undertaket. Å male de gamle taksteinene er et vesentlig rimeligere alternativ enn å skifte dem ut, og malingen som tilbys i dag er langt mer værbestandig og holdbar enn tidligere.

Rengjøring er avgjørende

– Om du skal male takstein, kan du regne med at sytti prosent av jobben består i skraping og vasking, fortsetter Ervik, - det er avgjørende at underlaget er helt rent før du går i gang. Vår anbefaling er å bruke høytrykksspyler med turbodyse og cirka 180 bar. Bruk gjerne varmt vann, da kan du nemlig redusere bruken av kjemikaler. Når taksteinene er rene og tørre, er de klare for behandling. Noen velger å impregnere taksteinene før de males, for å få bedre vedheft og sikre mot vanngjennomtrengning.

Maling

– Når taksteinene er rene og tørre, er de klare for behandling. Ved påføring av maling på hustaket, er det lettest og mest effektiv om du benytter sprøyte. Drywood anbefaler en malingsfilm på 400 µm i to strøk, noe som tilsvarer mellom to og et halvt og tre «vanlige» malingsstrøk. Profesjonelle som har kvalitetsutstyr, kan greie seg med ett strøk. Alternativt er det fullt mulig å påføre malingen med rull eller pensel, avslutter Ervik.

Fire farger

– Vi har kun én takmaling for utvendig bruk, forteller Lars Petter Andresen, teknisk servicekonsulent i Scanox. - TakSitt er vår vanntynnede, modifiserte akrylmaling for beskyttelse av utvendige takflater. Malingen finnes i fire fargevarianter; sort, grå, grønn og rød, forteller han. - Den kan faktisk benyttes til en rekke ulike underlag som betongtakstein, bølgeblikk, takpapp og eternitt. Er det snakk om sugende underlag, anbefaler vi Jotun Mur Grunning. Når du skal i gang med takfornyingen, må du sikre deg at været er på din side. Oppholdsvær og passende temperatur er avgjørende for et tilfredsstillende resultat.

Holdbarhet kan variere

– En kan regne at takmalingen har en holdbarhet på cirka ti år.  Det kommer an på underlaget, og vær- og vindforhold der den brukes. Slitasje varierer også etter hvor man bor. Bergen er for eksempel mer værutsatt enn Lillesand i sør. Men solen sliter også på malingen, ikke bare regn og is. Når det gjelder kulde, kan det være lurt å sette opp snøstoppere, slik at taket ikke utsettes for unødig slitasje.

Olje på taket

Et effektivt alternativ til takmaling er olje.

– Taksteinsoljen vår kan benyttes til alle typer takstein; fra betong til eternitt, forklarer daglig leder Jon Anders Vaksdal i Bergen Malingfabrikk. - Oljen finnes i fargene sort og rød, og har en holdbarhet på syv til ti år. Påføringen er enkel, du kan gjerne gjøre jobben selv, sørg bare for å sikre deg på taket. Etter å ha vasket taket grundig, venter du en ukes tid før du påfører oljen. Det anbefales to til tre strøk, og oljen kan tynnes med white spirit dersom underlaget er sterkt sugende. Taksteinoljen gir en fin og blank overflate. Fordelen med å benytte olje på taket, er at den ikke flasser, avslutter Vaksdal.

 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen