Slik skifter du utvendig kledning.

Ytterveggen skal først og fremst beskytte mot vær og vind. Men som husets ”ansikt” må det også tas estetiske hensyn, og veggen bør være tilpasset omgivelsene.

Du kan velge mellom flere paneltyper og overflater. Det mest vanlige er gran, men også furu benyttes av enkelte.

Er arbeidet godt utført, og overflatebehandlingen av bra kvalitet, kan panelet holde i mange år uten at det råtner. Og ønsker du minst mulig vedlikehold, kan det være lurt å holde seg unna altfor mange detaljer på fasaden.

Forberedelser

På eldre og dårlig ventilerte hus kan kledningen ligge rett på underlaget. På nyere hus, som er godt isolerte, trengs en luftespalte for å ventilere og unngå fukt bak kledningen.

De mest vanlige kledninger er:


Lektekledning

Tømmermannskledning


 

Dobbelfalset kledning


 

Wetherbordkledning


 

Enkel liggende kledning

Slik går du frem:


1 Riv gammel kledning og fjern alle spikre fra underliggende lekter(stender). Kontroller lekter for råte og om vindsperren er skadet. Vurder også utlekting med ekstra isolasjon.

2 For stående kledning settes det opp sløyfer for å klemme skjøtene påvindsperre og spikerslag vannrett utenpå vindsperre. Bordene spikres gjennom disse. Lekt alltid rundt kanter som hjørner, dører og vinduer.

3 For liggende kledning settes sløyfer og lekter loddrett utenpå vindsperren. Lekteavstand 60 cm. Stående kledning maks 90 cm. Lekt alltid rundt kanter som hjørner, dører og vinduer.

4 På stående kledning er det viktig å lage en dryppkant nederst ved å skråskjære bordet 15° for å unngåfuktskader. Både over- og spesielt under vinduer er det fare for at vann trekker inn i veggen. 

5 Der bord møter bord med forskjellig retning, som ved overgang frastående til liggende kledning, må bordene monteres slik at vannet ledes bort. Dette kan gjøres ved atdet øvre bordet overlapper det nedre eller ved å montere vannbord.


6
Ved skjøting av bord er det enklest å skråskjære bordene mot hverandre.

7 Rundt vinduer og dører merkes, tilpasses og sages bordene. Lag en omramning rundt vinduer og dører som dekker over panel og karm.

8 I hjørner settes to bord loddrett utenpå panelbordet, kant i kant.

Sjekkliste for verktøy/utstyr:

Brekkjern
Hammer
Vater
Gjærsag/sag
Rettvinkel
Tommestokk
Blyant

Sjekkliste for materialer:

Materialer
Spiker

 

Artikkelen er hentet hos www.byggmakker.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen