Snarveien til slett vegg

Når den mønstrede glassfiberstrien føles utdatert, er veien kortere enn du tror til en slett og glatt vegg. Ved å bruke renoveringsduk slipper du strevet med å bredsparkle, og oppnår raskt og enkelt et perfekt underlag for maling eller tapet.
Glem alt om bredsparkel og slipestøv! Bruk heller sparkel på rull, og du får et nytt rom i løpet av en helg.
Glem alt om bredsparkel og slipestøv! Bruk heller sparkel på rull, og du får et nytt rom i løpet av en helg.

Vil du hive deg på trenden med matte, malte vegger, eller har du funnet et lekkert tapet som ville ha gitt rommet et realt løft, men nøler fordi steget føles uoverstigelig fra den mønstrede glassfiberstrien som sitter på veggen i dag, til det perfekte underlaget?

Glem alt om bredsparkel og slipestøv! Bruk heller sparkel på rull, og du får et nytt rom i løpet av en helg.

Flere tykkelser

Sparkel på rull er et populært kallenavn på en renoveringsduk som limes på samme måte som et tapet, og som skjuler ujevnheter og mønstre fra glassfiberstrie, overmalbart tapet eller små skader i veggen. Resultatet blir en glatt og jevn vegg, som er et perfekt underlag for både maling og tapet.

Renoveringsduk finnes i flere typer og tykkelser som dekker ulike grader av ujevnheter. På markedet har produktene navn som Leco-Dekk, Recover, Veggfornyeren, renoveringsduk og så videre.

 

Renoveringsduk finnes i flere typer og tykkelser som dekker ulike grader av ujevnheter. På markedet har produktene navn som Leco-Dekk, Recover, Veggfornyeren, renoveringsduk og så videre.
Renoveringsduk finnes i flere typer og tykkelser som dekker ulike grader av ujevnheter. På markedet har produktene navn som Leco-Dekk, Recover, Veggfornyeren, renoveringsduk og så videre.

To hovedtyper

De aller tykkeste klarer å skjule også grovmønstret fiskebeinsstrie, mens de tynnere og rimeligere produktene fungerer fint for lavstrukturstrie og ved finere ujevnheter i veggen.

Et hovedskille går mellom de fiberbaserte og de glassfiberbaserte produktene. Funksjonen er stort sett den samme, men de fiberbaserte kan trekke litt mer maling, og de glassfiberbaserte kan støve og klø litt ved bruk.

De fiberbaserte produktene kalles også non-woven og lages fra cellulose. I de glassfiberbaserte produktene brukes gjerne et lateksbasert bindemiddel.

Forgrunnet eller ikke? 

Noen av produktene er grunnet fra fabrikk. Grunningsmalingen gjør at duken trekker jevnt og likt, og gjør at sluttresultatet med både maling og tapet blir pent og uten skjolder.

Fiberduk som ikke er forgrunnet kan ha godt av å grunnes før den blir malt eller tapetsert. Alternativt kan et ekstra strøk toppstrøksmaling påføres.

Forgrunnede produkter er litt stivere å sette opp. Til gjengjeld trekker de mindre maling og lim, og kraftige farger fra underlaget vil med største sikkerhet ikke synes i det endelige resultatet.

Riktig og rikelig lim

Limet som brukes er med på å skjule mønstre og ujevnheter. Det er derfor viktig å velge riktig lim, og å påføre rikelig.

- Når du tror att du har påført nok lim, smører du på litt mer, anbefaler Roar Aune i Borge.

Velg et lim med høy tørrstoffgehalt, over 20 prosent. Gode eksempler er Casco New Start, eller et våtromslim. Limet påføres med rosa rull, og ikke over en for stor flate om gangen. Smør bare på for én og én høyde, slik at limet ikke har begynt å tørke før du får opp renoveringsduken. For å glatte ut brukes helst en tapetbørste, med slettere i plast risikerer du å ta i for hardt og presse ut lim i skjøtene. Lim som tyter ut tørkes vekk med en fuktig svamp.

Kant i kant

Høydene settes opp kant i kant, eller med en liten overlapp som skjæres gjennom for en perfekt skjøt. Fiberproduktene kan trekke litt sammen når de tørker, slik at det dannes en tynn stripe mellom. Eventuelle skjemmende striper kan fylles ut med litt overmalbar akrylfugemasse.

De tykkeste, stiveste produktene bør ikke brettes inn og rundt hjørner, men heller renskjæres.

- Kapp gjerne høydene dagen før montering og legg dem ut på gulvet for enklere håndtering, sier Roar Aune.

Etter montering skal limet tørke i 24 timer før overflaten males eller tapetseres. Renoveringsdukene er ca. 1 meter brede, mens en tapetrull normalt er 52-54 cm bred. Det innebærer at skjøtene aldri vil havne direkte over hverandre. En rull renoveringduk inneholder 10, 25, 30 eller 50 meter, avhengig av type og produsent.www.ifi.no
 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen