Søk faghjelp når du er i tvil


Enten man sitter i et gammelt hus eller i en ny leilighet er det mange som ønsker seg et løft i omgivelsene rundt seg. Om du vil gjøre oppussingsjobben selv eller du vil sette bort arbeidet er et valg du må ta, men uansett er det mange feller å gå i.

Enten man sitter i et gammelt hus eller i en ny leilighet er det mange som ønsker seg et løft i omgivelsene rundt seg. Om du vil gjøre oppussingsjobben selv eller du vil sette bort arbeidet er et valg du må ta, men uansett er det mange feller å gå i
Malermester og takstmann Jan Olsen

Malermester og takstmann Jan Olsen forteller han har sett litt av hvert opp igjennom årene, og sier at manglende planlegging er hovedproblemet.

-Folk planlegger ikke, de tenker på fredag at de vil pusse opp og ringer en håndverker på mandag. Når den personen de ville ha tak i er opptatt tar de den første og beste i katalogen, og ender opp med en dårlig utført jobb, forteller han. Dårlig grunnarbeid fører til at man kan få store skader, for eksempel ved malingssprekker i vegger og tak.

Hjelp å få
Det er hjelp å få. Man kan bruke profesjonell hjelp til veiledning av vedlikehold av boligen. En malermester kan bistå med hjelp når det gjelder hvor det er feil, når man bør pusse opp, hvor lenge ting skal holde osv. På den måten kan du få profesjonell guiding, men utføre selve jobben på egenhånd om det er ønskelig. Ved å benytte en fagmann kan du også få en kontaktperson du kan kontakte om du får problemer underveis i oppussingen. Man kan selvfølgelig også få hjelp dersom uhellet allerede har vært ute og man har en skade man må rette opp uten helt å vite hvordan.

Pris
Hjelpen behøver ikke koste all verden. Pris avhenger av omfanget på jobben, dette kan koste alt fra 2000 til 20 000 kroner. Jan Olsen understreker at selv om det kan være kjedelig å bruke disse pengene der og da kan det allikevel vise seg å være lønnsomt i lengden. Man får da gjort gode grunnarbeider og får en forsikring om at man ikke må rette opp skader igjen om et par år. I sitt yrke ser han mange dårlige jobber, og anbefaler på det sterkeste at folk som skal pusse opp er føre var og planlegger godt. Om pengene ikke strekker helt til er det jo heller ikke noe i veien for å ta oppussingen gradvis, et rom av gangen.

Utenlandsk arbeidskraft
Selv om de lave prisene på utenlands arbeidskraft kan være fristende, er det også mange som blir skuffet. Mange utenlandske arbeidere kjenner ikke den norske standarden og produktene, og resultatene kan bli deretter. Ved å få litt hjelp på forhånd kan man forhindre en dårlig jobb og samtidig slippe unna med en god pris for arbeidet.

Hvem kan hjelpe?
Det er flere foretak som driver med skadetaksering for ny og gammel bolig. Jan Olsen holder til i Boliginstituttet i Oslo. De legger vekt på at de skal opptre som en objektiv part i skadesaker og etter mange år i bransjen besitter de mye variert kunnskap rundt emnet. I tillegg er Byggebransjens kompetansesenter (OPAK) en lignende aktør. Det er mange slike foretak rundt om i landet. For å finne en aktør i ditt distrikt kan du slå opp i gule sider eller rosaindex.www.ifi.no
 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen