Storhetens tid

Stadig flere vil ha store fliser på baderommet, og flisene blir bare større! Men det stiller gjerne andre tekniske krav til dusjsonen og avrenningen.

En trend innen baderom er at det skal være så stort som mulig. Det skal være god plass til både å være sosial, ha treningssykkelen foran speilet, og ikke minst skal flisene være store.

 

FM1.13.Mythos_Golvabia.jpg

Trenden sier «stort»

– Vi skal ha store keramiske fliser med betonglook. De kan være i store størrelser, selv på mindre bad. Flisene kan blant annet ha «sanddyne-look», sier interiørarkitekt Åse Imset.

Mange ønsker store fliser av estetiske årsaker.

– De vil ha så store som mulig. Det blir mindre fugemasse mellom flisene, og de store flatene gir et rolig uttrykk. Det gir også større romfølelse, særlig ved valg av rektangulære fliser, sier Patrik Björklund, butikksjef hos Höganäs i Oslo.

Store fliser kan være 30 cm x 30 cm, eller for eksempel 50 cm x 21 cm. Den vanligste store størrelsen på gulv er 30 cm x 60 cm.

– Det finnes fliser i størrelse 60 cm x 120 cm, og da begynner det å bli ganske stort, nesten på høyde med en person. Men enda venter vi på å motta større fliser enn dette, sier Björklund.

 

Storhetens_4.jpg
 

En røff stil

Butikksjefen ser i tillegg at det er populært med fliser i røff stil og plankeformat.

– Vi har et par nye serier med denne rustikke stilen der også flisene også kan ha et sementpreg. Mange vil ha grått og varmere farger på baderomsgulvet og i gangen. I tillegg selger vi mye planker som imiterer tre, forteller han.

Golvabia opplever den samme trenden med store fliser. De selger i tillegg både store og små sekskantede fliser.  

– Det kan gi et mer minimalistisk uttrykk med fliser som dekker større flater. Vi ser for øvrig en dreining mot varmere toner i flisene nå, sier Henrik Andersson, salgssjef for Golvabia i Norge.

 

Storhetens_5_foto_Unidrain.jpg
 

Ta hensyn til sluket

De fleste har likevel ikke så store bad at flisene kan være i store størrelser.

Forutsatt at du ikke har dusjkabinett, men ønsker store fliser, må du tenke annerledes rundt sluket.

– Da blir det vanskelig med det tradisjonelle sluket. Store fliser inntil runde sluk er teknisk umulig. Man får ikke et pent fall, for flisene kan ikke bøyes. Eventuelt kan en dele de opp i mindre biter, sier Björklund.

En alternativ løsning ved tradisjonelt sluk er å senke dusjsonen.

– Med denne løsningen må du fortsatt ha fall, men da kan du ha store fliser i resten av rommet. Dersom du ønsker store fliser, avklar alltid med flislegger på befaring, understreker Björklund.

 

Hoganas_Musiva_1.jpg
 

Mosaikk er fortsatt «in»

Om du ønsker å ha samme fliser over hele baderommet, kan du velge mosaikkfliser i dusjsonen fra samme serie.

– Å kombinere med mosaikk i dusjfallet kan bli en detalj i seg selv også, sier Andersson.

Selv om store fliser er en trend, selger mosaikk fortsatt bra.

– Ikke alle serier har mosaikk i tillegg, men da kan man finne en som er veldig lik. Det kan være greit å vite at gulvleggere ofte tar dobbelt betalt ved legging av mosaikkfliser, opplyser Björklund.

Hvis du ikke ønsker en sone med mosaikkfliser kan du velge en annen løsning for avrenning. For eksempel kan rektangulære renner som kommer i forskjellige farger og design være et alternativ.

– Ikke alle kjenner til at det finnes avlange sluk. De legges inntil veggen slik at man får et mer jevnt fall. På grunn av formen fanger det opp mer vann og kan legges inntil store fliser, sier Björklund.

ifi_450x70_1.jpg

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen