Syden i hagen!

Glem kjølige sommerkvelder. Med terrassevarmer er du sikret middelhavstemperatur selv etter at solen har gått ned.

Terrassevarmere, som vi har nytt godt av på uterestauranter i mange år, er på vei inn i norske hager. Disse effektive brennerne holder både stemningen og temperaturen oppe mange timer etter at solen har gått ned, og de sørger for behagelig varme utendørs fra tidlig vår til langt ut i september. Med en styrke på 1,3 kW, vil en terrassevarmer varme opp et område på cirka 8-10 kvadratmeter. Har du i tillegg en markise eller stor parasoll, blir uteplassen ekstra lun og varm. Er det begrenset med plass på terrassen, kan små varmere som skrus rett på veggen eller på understellet til en stor parasoll være løsningen. Sørg for god avstand til duken slik at du unngår brannfare. 

Store, gassdrevne terrassevarmere som likner parasoller er også populære. De er plasskrevende, men fordelen er at de ikke krever strømtilførsel eller en vegg eller et tak i nærheten. De kan derfor plasseres hvor som helst i hagen eller ved sittegruppen. Siste nytt på terrassevarmefronten er strålevarme som ikke varmer opp området du sitter i, men personene de infrarøde strålene treffer. Disse elektriske varmestrålene påvirkes ikke av vinden. Selv om det blåser en del, vil personene som sitter i nærheten av lampen varmes opp. 

De elektriske strålevarmerne er enkle å bruke. Det eneste du trenger er en stikkontakt. Men det er viktig å merke seg at ikke alle modellene er vanntette og at noen må monteres under tak eller markise.I Syden og nedover i Europa har mange restauranter tatt i bruk de moderne, infrarøde strålevarmerne. Plassert under store markiser, holder de gjestene varme til langt på natt. Disse modellene er forholdsvis nye på det norske markedet, men er forventet å erobre store markedsandeler i årene som kommer. De er noe dyrere enn gassdrevne varmere, men skal være rimeligere i drift. 

 

De elektriske terrassevarmerne har en effekt på mellom 1000 og 3000 Watt. Med en timepris på strøm på 60 øre per kWh (inklusive nettleie), vil det koste mellom 60 øre og 1,80 kroner å ha terrassevarmeren på i en time. Med gassvarmeren, må du regne med en utgift på cirka 35-40 kroner per time. Bruker du gassvarmeren seks timer en kveld, koster det ca. 200 kroner. 

Det er først og fremst gassvarmerne som likner stålamper, folk flest forbinder med terrassevarme. For selv om det stadig kommer flere elektriske modeller på markedet, er det fortsatt mange som foretrekker gass spesielt mange hytteeiere. Men før du investerer i en stor gassvarmer, bør du vite at gassflasker er tunge og plasskrevende. Det er derfor en stor fordel å kjøpe en modell med hjul. 

For når det blåser, er man avhengig av å kunne flytte rundt på gassvarmeren for å få best mulig utnyttelse av varmen. Sørg også for å kjøpe en varmer med trinnløs regulering av gassen. Da får du akkurat den temperaturen du ønsker deg for å nyte en norsk sommerkveld!

Terrassevarmere finnes både som gulv, - bord, - vegg- og takmodeller.  

Byggmakker tips - Finn rett varmer 

• Varmeområde: Hvor stor sone ønsker du å varme opp? Hvor lenge har du tenkt å bruke terrassevarmeren? Jo kaldere været er, desto større kapasitet og kraft trengs for å holde på varmen. En terrassevarmer på 1,3 kW varmer opp et område på ca. 8-10 kvadratmeter, mens større modeller i 3,0 og 4,5 kW størrelse, kan varme opptil 20 - 25 kvadratmeter. 

• Elektrisk infrarød strålevarme: Økonomisk i bruk, varmer opp objekter og personer ved infrarød stråling og bruker ikke energi på å varme opp luften imellom. Vanntette modeller er å foretrekke hvis du ikke har tak over uteplassen. Kan stå nærmere en markise eller parasoll enn gassvarme. 

• Gass: På et eller annet tidspunkt vil en gassbrenner begynne å ruste, så det er en fordel å kjøpe en modell i rustfritt stål. I tillegg bør brenneren ha hjul slik at den er enkel å flytte. Trinnløs regulering av gassen gjør at du ikke trenger å bruke mer gass en nødvendig.

 
 
 Artikkelen er hentet hos www.byggmakker.no
 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen