Testing av utendørsmaling

Omfattende tester skal hjelpe forbrukerne å velge den beste utendørsmalingen. Men ikke alle testene gjennomføres likt. Er testperioden for kort, vil resultatet bli unøyaktig og ikke gi et riktig blide av den virkeligheten du vil oppleve på din husvegg.
Norges største utendørs teststasjon for maløing drives av Jotun i Sandefjord. Til enhver tid testes rundt 5.000 pameler med oppstrøk av maling, beiser, dekkbeiser og oljer, forteller Morten Eliassen, som har ansvar for Jotuns teststasjoner.
Norges største utendørs teststasjon for maløing drives av Jotun i Sandefjord. Til enhver tid testes rundt 5.000 pameler med oppstrøk av maling, beiser, dekkbeiser og oljer, forteller Morten Eliassen, som har ansvar for Jotuns teststasjoner.

En fersk undersøkelse utført av magasinet Vi i Villa viser at nær 60 prosent av alle huseiere er mest opptatt av at husmalingen skal være værbestandig. En værbestandig husmaling gir et langvarig og holdbart resultat, den motvirker råte og gir samtidig maksimal beskyttelse til kledningen. Undersøkelsen viser at huseiere også ønsker et langvarig pent utseende, hvor både farge og glans holde seg i lang tid etter påføring.

Men hvordan kan du vite hvilke malingsprodukter som er best for ditt hus?

Test av utendørsmaling
Uavhengige testresultater er ofte en god indikator på malingens kvalitet. Maling testes jevnlig av ulike uavhengige aktører. I tillegg pleier alle malingsprodusenter å gjennomføre tester for å utvikle produkter som er best mulig. Testene gjennomføres imidlertid ikke helt likt, og heller ikke like lenge. Som forbruker er det derfor nyttig å stille spørsmål ved hvordan testen er gjennomført - og ikke minst hvor lenge. Da først har du et bra grunnlag for å gjøre et godt valg basert på dine egne kvalitetskriterier.

Lang test gir riktigst mulig bilde
Norges største utendørs teststasjon for maling drives av Jotun i Sandefjord. Jotun har også en teststasjon i Bergen. Til enhver tid testes rundt 5.000 paneler med oppstrøk av malinger, beiser, dekkbeiser og oljer. Testpanelene står utendørs i 45 graders vinkel. På den måten får de maksimal påkjenning av fukt, soppsporer og ikke minst UV-stråler, som er malingens verste fiende. Den skråstilte vinkelen gjør at malingen brytes ned to til tre ganger raskere enn ved normal eksponering.

Bent Haflan, FoU-direktør i Jotun
Bent Haflan, FoU-direktør i Jotun

- Hos oss testes alle produkter i minimum tre sesonger, de fleste produktene i fire år eller lenger, for å få fram vesentlige forskjeller. Testperioden tilsvarer åtte til ti år på vanlig vegg, forteller Morten Eliassen, som har ansvar for Jotuns teststasjoner.

Hva viser testen?
En test av utendørs maling skal avdekke produktenes styrker og svakheter. En utendørs maling skal beskytte husveggen. Derfor er noen egenskaper viktigere enn andre.

Den viktigste egenskapen ved en god utendørsmaling, er at den er værbestandig. Det vil si at den skal:
o Motvirke råte
o Motvirke oppsprekking
o Motvirke avflassing
o Motvirke soppdannelse
o Motvirke alger

 

I tillegg er det vesentlig for mange forbrukere at farge og glans holder seg bra i mange år, slik at huset ser nymalt ut lenge. For å klare dette må malingen testes på sin evne til å:
o Motvirke falming

Hvis malingen sprekker og flaker av, må man skrape før man maler huset på nytt
Hvis malingen sprekker og flaker av, må man skrape før man maler huset på nytt

Betydelige kvalitetsforskjeller
Ifølge Jotuns FoU-direktør Bent Haflan er det viktig at slike tester i størst mulig grad simulerer reelle forhold, med tanke på både klima og tid.

- Vi vet, både fra egne tester og tester utført av andre institutter, at det er betydelige kvalitetsforskjeller på malinger. Blant annet gjelder dette krakelering og avflassing, som skaper store problemer for huseierne fordi det fører til fuktighet i treverket. Spesielt estetisk er det jo heller ikke. Fukt kan føre til råteskader, og sprekkdannelsen gjør at man må skrape – eller i verste fall bytte kledning – før man maler på nytt. For å avdekke oppsprekking må testene foregå over lang nok tid til å se forskjeller, fastslår Haflan.

Svertesopp er et vanlig fenomen som lett øar seg vaske av med Jotuns husvask og vann. For å oppnå god motstand mot svertesopp etter vask, påføres sopp- og algedreper for å fjerne alle soppsporer.
Svertesopp er et vanlig fenomen som lett øar seg vaske av med Jotuns husvask og vann. For å oppnå god motstand mot svertesopp etter vask, påføres sopp- og algedreper for å fjerne alle soppsporer.

Demidekk Optimal best i test
Forsikringsselskapet Folksam i Sverige har nylig fullført en test av utendørsprodukter. Her kom Demidekk Optimal fra Jotun svært godt ut, med topp score for egenskaper som motvirker krakelering og avflassing. Dette produktet selges ikke i Norge, men tilsvarende produkt i Norge er Jotuns Optimal, som i 2010 er lansert i en ny variant med enda bedre effekt mot svertesopp (les mer på jotun.no/optimal).

 

Stusser over testresultat
Dessverre har Folksam valgt å avslutte sin test etter bare to år. Ifølge Folksam-testen er svertesopp det dominerende problemet for majoriteten av utendørsmalingene. Til sammenligning indikerer testen at sprekkdannelse og avflaking er et marginalt problem.

 

Jotuns FoU-direktør Bent Haflan stusser over resultatet.

- Vår erfaring er at man trenger mer enn to år for å avdekke vesentlige kvalitetsforskjeller innen sprekkdannelse og avflassing, som er husmalingens største utfordring.

Testperioden burde derfor være lenger, sier Bent Haflan. Han er også overrasket over at to linoljemalinger kommer så godt ut i testen.

– Uten at vi kjenner til de testede linoljemalingene, er det generelt slik at linoljemalinger blir brutt ned (kritter) mye raskere enn andre oljemalinger. En hvit linoljemaling vil kunne framstå med lite svertesopp og se fin ut i en periode, fordi overflaten nærmest renser seg selv. Men når filmtykkelsen avtar som følge av naturlig nedbrytning, mister man beskyttelsen av treverket og vekst av svertesopp på overflaten vil ofte bli betydelig og dominerende, sier Haflan.

 

Jan Snaar, miljøsjef i Folksam
Jan Snaar, miljøsjef i Folksam
- Flere ubesvarte spørsmål
Jan Snaar, miljøsjef i Folksam, vedgår at testperioden på to år har sine begrensninger.

- Det finnes en hel del ubesvarte spørsmål som kan avdekkes over en lengre testperiode. Vi har likevel valgt å avslutte etter to år, blant annet av økonomiske årsaker, sier Snaar.

Folksams test er utført utendørs med paneler i 45 graderes vinkel, slik at to år skal motsvare fire til seks år på en vanlig husvegg. Jan Snaar mener at dette gir et bra grunnlag for å uttale seg om resultatene.

 

– Vi føler oss i alle fall trygge på at forbrukerne bør holde seg unna de produktene som fikk dårligst resultat, sier Jan Snaar.

Folksam har allerede startet en ny test. De første resultatene vil trolig bli publisert våren 2011, mens sluttresultatet kommer våren 2012.


 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen