Ti mestertips for maling av kjøkken

Å male om kjøkkeninnredningen er en rimelig måte å fornye kjøkkenet på. Her får du malermesternes beste tips for oppussing av kjøkkenet!
Med noen liter maling og egnet verktøy kommer du langt med å fornye kjøkkenet.
Med noen liter maling og egnet verktøy kommer du langt med å fornye kjøkkenet.

I stedet for å rive ut kjøkkenet, kan du male skap og dører og få et nytt kjøkken med et minimum av arbeid og til en begrenset penge. Vi gir deg de beste oppussingstipsene fra to malermestere og en verktøyekspert!

1. Vask grundig

Det er svært viktig å rengjøre underlaget nøye på et kjøkken. Bruk Husvask, Forvask, Grovrent eller lignende for å fjerne alt gammelt fett.

2. Slip lett og forsiktig

Slip overflaten lett for å bedre heften. Slipekloss med korning 150 er egnet oppgaven. Hvis skapdørene er laget av MDF, er det viktig ikke å pusse for hardt på kantene. Da vil de bli ødelagt, trekke vann og svelle.

3. Arbeid systematisk

La gjerne dørene henge på plass ved maling. Da går jobben raskere enn om du skal montere dem ned. Begynn med speilet på døren, før kanter og ramtre males. Gjør deg ferdig med én og én del før du går videre.

4. Velg riktig maling

Velg en malingtype som er slitesterk og som tåler vask. Dette gjelder både for kjøkkenskapene og for veggen over benkeplaten. Husk å bruke grunning for å sikre heften.

5. Se opp for sig

Det er lett å få sig i malingen ved innfresinger og profiler. Ikke legg på for mye maling, så unngås problemet.

6. Velg riktig verktøy

Bruk rull til påføring og stryk ut malingen med en fordriver, også kalt etterstryker. Pensel brukes til påføring bare der rullen ikke kommer til. Slip vekk fiberreisning mellom hvert strøk.

7. Mett verktøyet

Mett alt verktøy med maling før du begynner. Mettet verktøy vil gi et bedre resultat og gjør at du kan jobbe mer effektivt med vanntynnbar maling. oppbevar rull, pensel og fordriver i en fuktig fille når de ikke er i bruk, så tørker ikke malingen inn i verktøyet.

8. Én farge

Mal hele skapdøren i samme farge – både innfresinger og profiler – for et rolig helhetsinntrykk. Her er det brukt Støvlilla B-10/S 4010-R50B.

9. Kjøp nye håndtak

Skift knotter og håndtak på kjøkkenskapene etter at du har malt dem. Det er en rask og enkel måte å forandre kjøkkenet på.

10. Farge på sokkel


Husk å male sokkellisten. Det vanlige er at den går i ett med skapene. Det er også viktig at fargen går godt med gulvets farge.www.ifi.no
 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen