Tilbake til teglsteinen

- Beintøft!, uttaler de som selv har gjort det. Men om du er forberedt på litt slit kan du få en karakteristisk og røff vegg i teglstein. Vi viser deg hvordan.
Påfør impregneringen 2-3 ganger vått-i-vått.
Påfør impregneringen 2-3 ganger vått-i-vått.

- Vi brukte slegge, brekkjern og hammer - you name it!, sier Grete Irtun, som selv har hakket seg inn til teglsteinen i sin leilighet. Hun forteller om et voldsomt slit og mye støv, men mener det absolutt var verdt strevet når alt ble ferdiggjort.

En vegg i teglstein kan gi hjemmet ditt karakter og personlighet. Med litt realt arbeid kan man få frem den vakre teglsteinen som er gjemt inne i mange vegger rundt om i landet. Selv om det kan være tungt er det ikke spesielt vanskelig. Og motivasjonen om det tøffe resultatet vil vel kunne hjelpe deg et godt stykke på vei?

Veggen før.
Veggen før.

Hammer og meisel
Det er ikke til å legge skjul på at å fjerne laget over teglsteinen er en slitsom jobb. Det krever tålmodighet og pågangsmot, men er langt fra uoverkommelig. Hensiktsmessig verktøy å bruke kan være hammer og meisel. Så er det bare å hakke løs på den gode, gammeldagse måten, helt til du når inn til steinen.

- Det er jobb, støv og skitt - skikkelig fysisk arbeid, kan Trond Riise, malermester ved Akzo Nobel fortelle.

Men han understreker også at det ikke er vanskelig å få et pent resultat, så de fleste med litt nevenytte vil kunne greie det.

Impregner
Etter å ha fjernet finpusslaget utenpå sitter du igjen med veggen i teglstein. Det er da viktig å ikke glemme å behandle denne etterpå. Først avstøves flatene, deretter bruker man en mursteinsimpregnering for å støvbinde underlaget. Om man unnlater å gjøre dette vil veggen

Og etter.
Og etter.
kunne avgi støv i ettertid, hvilket er svært skadelig for inneklimaet.

Trond Riise anbefaler bruk av produktet Sandtex V Murimpregnering fortynnet 1:9 med vann. Bruk gjerne en bred pensel eller en dusj-sprøyte (hagesprøyte) til å påføre blandingen. Denne behandlingen bør gjøres 2-3 ganger ”vått-i-vått”.

Støv
Støving under arbeidsprosessen er vanskelig å unngå. Derfor er det viktig at du tar dine forholdsregler med tildekking. Det bør legges tykk filt eller plater på gulvet før nedhuggingen starter, for å sikre at gulvet ikke blir skadet under arbeidet. I tillegg bør også tilstøtende rom avstenges og tildekkes.

Etter at behandlingen er ferdiggjort kan du lene deg tilbake, slappe av og nyte den flotte veggen du har hugget frem, uten å tenke på vedlikehold i lang tid fremover. www.ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen