Tør du lage rom på loftet uten kunnskap?

Mange gjør hobbysnekrejobber på loftet, men her er det mye å passe på for å få et godt resultat. En ny utgave av boka Lag rom på loftet viser trygge og dokumenterte løsninger.

Et uinnredet loft representerer et stort potensial i en bolig. Innredning av loftsrom øker både arealet, bruksmulighetene og salgsverdien av boligen din. Trenger du ekstra penger, eller hadde det vært fint for barna å ha besteforeldrene i nærheten? U
Foto: Sintef

Et uinnredet loft representerer et stort potensial i en bolig. Innredning av loftsrom øker både arealet, bruksmulighetene og salgsverdien av boligen din. Trenger du ekstra penger, eller hadde det vært fint for barna å ha besteforeldrene i nærheten? Utbygging av loftet kan frigjøre plass til for eksempel utleiebolig i underetasjen eller generasjonsbolig der de eldre bor nede og de yngre oppe.

 
Kostbare byggskader
Hvert år koster prosessforårsakede byggskader det norske samfunnet flere milliarder kroner. Mange av disse byggskadene oppstår i forbindelse med tak. Men de aller fleste skadene kunne ha vært unngått med riktig planlegging og utførelse.
 
– Når du lager rom på loftet, er det spesielt avgjørende å isolere, lufte og tette taket på riktig måte før du setter i gang med innredningen. Riktig løsning avhenger av hvordan konstruksjonen er i utgangspunktet, forklarer seniorrådgiver Jan Chr. Krohn ved SINTEF Byggforsk.
BokaLag rom på loftet gir råd om hvilke løsninger du bør velge på loftet ditt, hva du kan gjøre selv og hva en profesjonell håndverker bør gjøre. Løsningene er basert på SINTEF Byggforsks årelange erfaring med å kartlegge vanlige byggskader på loft og andre innredede rom.
 
– Vi vet hva både håndverkere og hobbysnekkere gjør feil, og ønsker med denne boka å vise hvordan det må se ut under de synlige overflatene for å unngå skader, sier Krohn.
 
Gode råd
Lag rom på loftet viser hvordan nevenyttige huseiere og håndverkere bør gå fram når de skal innrede loft i småhus. Boka gir blant annet råd om:
·         romhøyde,
·         ildstedsregler
·         rømningsveier
·         isolering i taket
·         oppbygging av golv, himling og vegger
Innsetting av takvinduer og utbygging med ark eller takopplett er kort omtalt. Utgangspunktet kan være et nytt hus der loftsarbeider gjenstår, eller et eksisterende hus med potensial på loftet.
 
Oppdatert i henhold til TEK10
Bøkene i faktaserien fra SINTEF Byggforsk er annerledes gjør-det-selv-bøker. De viser hvordan sjikte­ne i tak, vegger og golv må være bygd opp under og bak de synlige overflatene. Løsningene tilfredsstiller plan- og bygningslovgivningen. Bøkene inneholder figurer som kan brukes både som arbeidsbeskrivelse, avtaleunderlag mellom huseier og håndverker eller som dokumentasjon i en byggesak. Lag rom på loftet er nylig oppdatert i henhold til Byggteknisk forskrift (TEK10).
 
Lag rom på loftet kan kjøpes i SINTEF Byggforsk Nettbokhandel: http://www.sintefbok.no/Product.aspx?sectionId=65&productId=33&categoryId=18

Artikkel fra www.Sintef.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen