Ubehandlet gran og furu mest klimavennlig

En studie av trefasader viser at norsk furu og gran uten overflatebehandling medfører lavest utslipp av klimagasser gjennom levetiden.

image002.gif
Astrup-Fearnley museet har en overflate av ubehandlet osp fra Canada, Finland og Norge. De første tegnene til fuktskade har meldt seg, sannsynligvis på grunn av glipp ved montering av kledningen. Foto: SINTEF Byggforsk

Å benytte tre som fasademateriale blir ofte sett på som et miljøvennlig alternativ til andre, ofte ikke-fornybare materialer. Tre kommer i mange utgaver, for eksempel ubehandlet trevirke, tre med overflatebehandling, impregnert tre og termisk modifisert tre.

 

Negativ effekt ved transport

Men hvordan kommer disse trefasadene ut i et livsløpsperspektiv? Og i hvilken grad innvirker overflatebehandlingen på miljøegenskapene til kledningen? I rapporten "Miljøanalyse av trefasader" fra SINTEF Byggforsk er det laget realistiske vedlikeholdsscenarier, og de beste tilgjengelige levetids- og miljødataene er tatt i bruk for å sammenligne miljøpåvirkningen til alternative løsninger i et livsløpsperspektiv.

 

Resultatene viser at bruk av norsk furu og gran med eller uten kopperimpregnering, men uten overflatebehandling, medfører de laveste utslippene av klimagasser gjennom levetiden. Lange transportavstander, for eksempel fra Russland til Norge, gir en betydelig negativ effekt på miljøegenskapene.

 

– Når man tenker miljø, må man se helheten fra vugge til grav. Fokuserer man bare på en ting, for eksempel levetid, blir det fort feil konklusjon, sier seniorforsker Thale Plesser ved SINTEF Byggforsk.

 

Maling og beis gir høye utslipp

En sammenlikning av de ulike kledningstypene viser at maling og beis er forbundet med relativt høye klimagassutslipp. Selv om overflatebehandlingen kun utgjør et tynt sjikt, er det likevel i hovedsak denne som bestemmer miljøegenskapene til trekledningen.

 

– Dersom en kledning skal overflatebehandles, bør det velges et produkt med lange vedlikeholdsintervaller, råder Plesser.

 

Miljøgevinst ved kobberimpregnering

I områder med høy vannbelastning har impregnert og modifisert trevirke lengre levetid enn ubehandlet trevirke. Kobberimpregnert tre har lang levetid sammenliknet med de fleste andre kledningstypene, og produksjonen medfører relativt lave klimautslipp. Totalt sett får man en betydelig miljøgevinst ved å bruke kobberimpregnert tre i utsatte konstruksjoner.

 

– Den samme miljøgevinsten får man ikke med modifisert trevirke eller sibirsk lerk selv om disse har lengre levetid enn ubehandlet gran eller furu. Dette skyldes at produksjon og transport er forbundet med høye klimautslipp, sier Plesser.

 

Det er gjennomført livsløpsanalyser (vugge til grav) av følgende typer trekledning:

  • Gran/furu – med og uten beis, dekkbeis eller maling
  • Gran/furu – kobberimpregnert – med og uten beis, dekkbeis eller maling
  • Royalimpregnert tre
  • Sibirsk lerk
  • Termisk modifisert tre
  • Furfurylert tre

Studien er et samarbeid mellom SINTEF Byggforsk, Treteknisk institutt og Institutt for skog og landskap, og er finansiert av forskningsprosjektet KlimaTre.

 

Last ned rapporten. 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen