Varig og helsevennlig maling av skifer

Jeg har en skiferpeis som blir varm under fyring, og som jeg ønsker å male hvit. Hva er smart å gjøre med hensyn til at fargen holder, og det ikke blir uønsket lukt og farlige gasser?
Det er mulig å male skiferpeisen
Det er mulig å male skiferpeisen

Det er ikke noe problem at peisen blir varm, så lenge den er konstruert riktig. Da skal malingen du velger å bruke tåle varmen. Dersom peisen ikke er konstruert riktig, er det ikke forsvarlig å bruke maling på den.

Vi har snakket med Jotun Teknisk Service som sier at du får det beste resultatet ved å følge disse tre stegene:

1. Vask
Det første du må gjøre er å vaske peisen grundig. Bruk Jotun Husvask eller lignende for å fjerne alt av gammel olje, skitt, fett og smuss. Skyll godt av med rent vann og la skiferen tørke.

2. Grunning
Skifer er et materiale som ikke suger til seg maling. Derfor kan det være vanskelig å få malingen til å hefte. For at resultatet skal bli holdbart er det viktig å bruke en god grunning. Denne gir heft til materialet, noe som er en forutsetning for at malingen skal sitte.

Jotun Heftgrunning V er en luktsvak og løsemiddelfri akrylgrunning. Den skaper heft til vanskelige underlag, som skifer. Påfør grunningen jevnt og fyldig for å skape optimal heft. Grunningen påføres helst med rull.

3. Toppstrøk
All akrylbasert maling med rullekvalitet kan brukes som toppstrøk. Dersom peisen ofte vaskes, bør du bruke en maling som tåler den ekstra slitasjen, for eksempel Jotun LADY Easy Clean. Denne malingen gir en flekkavvisende overflate, og etterlater ingen skjolder etter vask. Den tilfredsstiller også kravene til miljømerket Svanen og EU-blomsten. Det betyr at den er velegnet til innendørsbruk og har et lavt innhold av løsemidler.

LADY Easy Clean fra Jotun egner seg til overflater som trenger en rengjøring oftere enn andre overflater.
LADY Easy Clean fra Jotun egner seg til overflater som trenger en rengjøring oftere enn andre overflater.

Jotuns mest helsevennlige alternativ, Jotun Sens, anbefales av Norges Astma- og Allergiforbund. Denne malingen er fri for malingslukt, løsemidler og skadelig avdampning.

Sens kan brukes som toppstrøk, men vil ikke tåle den samme belastningen som en mer robust maling. Om du da ønsker det som gir det mest varige resultatet eller det mest helsevennlige alternativet, må du vurdere opp mot hverandre. www.ifi.no
 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen