Vedovn - problemer med innryking?

Får du røyk inn i stua når du tenner i vedovnen? Her finner du kanskje løsningen.
Illustrasjonsfoto, Jøtul

Årsak til innryking kan være:

 • For dårlig trekk i skorstein.
  Har du husket å tette gamle hull?

   
 • Lekkasjer?
  Lekkasjer mellom karm og dørblad på sotluke/feieluke. Dersom lekkasje, tett disse.

   
 • Trekkventiler
  Åpne trekkventiler på ildsteder som ikke er i bruk og er tilkoblet samme skorsteinsløp skal være lukket. Åpne trekkventiler trekker varmen ut av rommene, som disse er plassert i, og forverrer driftsforholdene til ildstedene som er i bruk.

   
 • Manglende lufttilgang til rommet hvor ildstedet er oppmontert (innryking/opptenningsproblemer). Åpne et vindu eller dør på gløtt, for å kontrollere om du får en enklere opptenning eller om innrykingen avtar. En forbedring etter denne kontrollen tilsier at lufttilgangen må forbedres.

   
 • Utett skorstein kan skyldes høye temperaturbelastninger over tid fra eldre ildsteder. Eller en generell aldringsprosess.

   
 • For kort skorstein?
  Skorsteinen bør være minimum 4 m, fra røykinntak til topp av utvendig skorstein. Denne minimushøyden gjelder spesielt på ildsted med høy dør. Har skorsteinen lekkasjer og er for kort, vil den gi dårlige trekkforhold. En tett skorstein kan være kortere dersom lufttilgang og topografi er ivaretatt.

   
 • Topografi har også stor innvirkning.
  Ligger boligen i ulendt terreng med store høydevariasjoner, vil dette påvirke driften av vedovnen.

   
 • Mekanisk avtrekk (kjøkkenvifte) suger luften ut av rommet og vedovnen vil i noen tilfeller slippe ut røyk. Slike problemer løses ved å tilføre mer luft i nærheten av kjøkkenviften eller stenge den når problemet oppstår.

   
 • Søk råd til feiervesenet dersom du er usikker på skorsteinens kvalitet.
  Husk at skorsteinen er vedovnens motor og skal evakuere røyken og transportere forbrenningsluft til forbrenningen. Dårlig lufttilgang til vedovnen kan skape opptennings- og innrykingsproblemer.www.byggern.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen