Veggene skal males mørkere

Nå skal veggene males med mørkere farger - og aller helst skal de ha en helt matt overflate. Etter den hvite perioden er vi nemlig klare for å bli litt huleboere igjen.

 

Her er det malt med Lady 10429 Diskret fra Jotun. Styling: Kråkvik & d Orazio. Foto: Siren Lauvdal/Jotun.
Her er det malt med Lady 10429 Diskret fra Jotun. Styling: Kråkvik & d Orazio. Foto: Siren Lauvdal/Jotun.

- Vi står uten tvil midt i et fargeskifte. Vi har gått lei det hvite og luftige, og nå fremover er det hulefølelsen vi kommer til å jakte på. For å få dette til blir vi nødt til å velge mørkere og lunere farger på veggene våre, sier Bjørg Owren, adm. direktør hos ifi.no.
Disse mørkere bakgrunnsfargene går gjerne i litt udefinerbare grå og brune toner, og skal helst se litt tåkete ut.
 

Brune, tåkete varianter er også i vinden. Foto: Nordsjö.
Brune, tåkete varianter er også i vinden. Foto: Nordsjö.

Mørkere, men ikke trangere

Men selv om veggene skal bli mørkere, er det et viktig poeng at rommet ikke nødvendigvis skal virke trangere.
- Her kommer malingens glansgrad inn. Ved å velge de nye, helt matte malingene får vi litt mystiske vegger som gir en følelse av at man ikke helt ser hvor veggene ender. Denne dybdefølelsen bidrar til at rommet ikke vil føles trangt til tross for en mørk ramme, forteller hun videre.
Samtidig er det et viktig poeng at vi med mørkere vegger får mindre behov for å fylle på med ting og tang.
- Her vil lunheten komme uten at vi trenger å ha så mye stæsj. Veggfargen får lov til å slå an tonen, og vi kan begrense oss til å ha fremme stort sett bare det vi trenger, sier Owren.
 

En grønn vegg blir både spennende og litt mystisk. Foto: Flügger
En grønn vegg blir både spennende og litt mystisk. Foto: Flügger

Hvor mørkt skal vi gå?

Hvor mørkt man ønsker å driste seg blir naturligvis en smakssak. For noen holder det med et stikk av grått eller brunt, mens andre gjerne kan boltre seg blant de aller dunkleste kulørene. En kombinasjon av helt mørke og andre litt lysere vegger kan også bli et godt kompromiss.
- Sammen med disse skitne fargene på de store flatene blir det flott å kombinere med andre farger på møbler, tekstiler og kanskje en tapetsert fondvegg. Veggfargene kan fungere godt både med dunkle kulører og med sprekere fargervarianter, sier Owren.www.ifi.no   

 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen