Velg riktig pensel og rulle

En utendørs malejobb stiller store krav til verktøyet. Kjøp kvalitetsverktøy, så får du en hyggeligere jobb.

 

Tekst: Lars Aarønæs/ifi.no
Foto: Jon Halvorsen/ifi.no

Runde pensler 
Runde pensler har høy kapasitet på å holde på malingen. De er godt egnet til overflater med utsparinger, slik som vinduer og dører.

 

Flate pensler
Flate pensler, såkalte beispensler, er enkle i bruk og egner seg godt til beis og store flater. De har gode fordrivende egenskaper. Det vil si at de egner seg godt til å spre malingen jevnt utover. Ovale pensler er kompromisset som kombinerer stor kapasitet med enkel bruk.

Maleruller

Du jobber raskere med utendørsrull enn med pensel. Et forlengerskaft er også tidsbesparende. Vær oppmerksom på at du får rullestruktur, og at en pensel arbeider malingen bedre inn i treverket. Utendørsrullen er smal nok til å komme til underliggerne i stående panel. Råd fra malermesteren er å bruke rulle først og stryke ut strukturen med pensel etterpå. Rulle er best til maling og dekkbeis. Beis blir lett ujevn ved å rulles på. Rullen skal holde godt på malingen og tåle den røffe behandlingen – velg god kvalitet.


Radioatorpensel

Radiatorpensel brukes på steder hvor det er vanskelig å komme til. Har du stående panel, trenger du ofte en radiatorpensel til å påføre beis på endeveden i underkant.


Mer enn ytterkledning
Til maling av vegg trengs enten en bred, flat pensel, eller en stor rund eller oval pensel. Til maling av vinduer trengs små, runde pensler som sikrer at du kommer til i vinduets utsparinger og kroker. Grunnmuren males lettest med rull, men du trenger en rund pensel for å komme til rundt vinduer og ventiler. Mur og murpuss sliter på pensler og ruller. Derfor må verktøyet til murmaling være slitesterkt, ha god kapasitet og stor spenst.

Kilde: Ifi.no

 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen