Verktøy for tapetsering.

Her er en liste over verktøyet du må ha på plass før du begynner tapetarbeidet. Her er alt verktøy tatt med, men listen varierer i forhold til hva slags tapet og underlag du jobber med.

 

Tekst/foto: Ifi.no
 • SPARKELMASSE. Du trenger rikelig med sparkel, for å fjerne alle ujevnheter og hull . Til tørre rom bruker du skjøtemasse, og våtromssparkel i våtrom.
 • SPARKEL. Du trenger også en sparkel, en skje av plast eller metall som du fordeler sparkelmassen utover med. Slike finnes i mange utførelser.
 • SANDPAPIR OG SLIPEKLOSS. Ujevnheter du ikke sliper ned, synes lett gjennom tapetet.
 • TAPETBORD. Håndverkere har et eget bord som de legger tapetet ut på. Amatører har sjelden slike bord, men det går godt an å bruke gulvet. Noen tar også ned en (slett) dør, skrur av håndtaket og legger døra på to bukker eller taburetter. Det finnes faghandlere som låner eller leier ut tapetbord. Ikke dekk bordet med avispapir! Trykksverten farger lett av på våt tapet. Dekk heller med plast.
 • VATER eller lodd og loddesnor. Loddet kan for eksempel være en saks. Du kan ellers få en overraskelse: vegger og hjørner er ofte skjeve. Tapetlengder som justeres i forhold til dem, blir like skjeve. Husk å bruke blyant når du skal sette merker under opploddingen. Tusj synes lett gjennom tapetet.
 • METERSTOKK. Du trenger en meterstokk (tommestokk) til å måle tapetlengder, og til å måle opp på steder hvor du skal sette inn mindre stykker av tapet.
 • SKJÆREREDSKAP. Et skjæreverktøy med skarpe, avbrytbare blad er bedre enn en saks når du skal kutte til tapetlengder. Tapetkniven bruker du også når du skal skjære av overflødig tapet ved tak- og gulvlist. Pass på at tapetkniven er skarp hele tiden, ellers kan du oppleve at tapetkanten blir frynsete. Bruk en stålsparkel til å støtte tapetkniven når du skjærer av overflødig tapet.
 • PENSEL ELLER RULL er nødvendig hvis du skal lime. På større flater bør limet alltid rulles på med malerull. Kjøp en vanlig malerull og bruk pensel der det er vanskelig å komme til med rullen. Gjør ren penselen eller rullen med en gang.
 • VANNTRAU. Til forlimt tapet trenger du et vanntrau som du trekker tapetet gjennom. Trauet fylles med kaldt vann og settes inntil den aktuelle veggen, med aviser under og plast underst, for å unngå søl. Rull tapetrullen motsatt vei før du trekker den gjennom trauet.
 • GARDINTRAPP. Tapetsering er ikke fritt for risiko. Du må stå høyt minst en gang for hver lengde, og kanskje bøye deg en del ut til sidene. Du risikerer å miste balansen hvis du gjør dette mens du står på en vanlig stol. En gardintrapp er det aller beste hjelpemiddelet til å unngå hjemmeulykker. Trappa står helt støtt, og er mye mer fleksibel enn noen stol. Husk at du skal nå opp i taket for hver eneste lengde - uten å måtte strekke deg!
 • SVAMP OG KLUTER. Du må tørke bort overflødig lim med det samme. Da er en svamp god å ha. Kluter av gamle T-skjorter er også fint å ha for hånden.
 • TAPETBØRSTE brukes til å presse tapetet jevnt utover veggen. Slike børster er spesielt beregnet for papirtapet.
 • TAPETGLATTER. Tapetglattere i plast brukes til andre tapeter enn papirtapet. Tapetglatteren må brukes varsomt, så den ikke lager riper i tapetet.
 • ARBEIDSLAMPE og skjøteledning er som regel nødvendig, fordi du trenger godt arbeidslys. Som regel har du ikke tilgang til stikkontaktene langs veggen under arbeidet, og taklampa er garantert for svak.
 • PLAST. En rull med gjennomsiktig plast, eventuelt plastsekker på rull, er nødvendig både for tildekking av gulv og som underlag på arbeidsbordet.
 • BØTTE med vann. Til vasking med svamp og kluter. Husk at limet kan smitte: Skift vann etter seks-sju lengder, slik at du unngår limrester.

Kide: Ifi.no

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen