Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

2.jpg
Eksempler på nyttig verktøy til malejobben

Ved fasademaling er verktøyet den minste kostnaden – både maling og arbeidsinnsats koster mer.  For ikke å snakke om hva det vil koste å måtte gjøre jobben om igjen etter kort tid. Ikke fall for fristelsen å spare inn en hundrings eller to på å kjøpe billigpensler i stedet for verktøy av god kvalitet. Godt verktøy er – faktisk – halve jobben! Velg derfor pensler, ruller og skraper med omhu. Her er en liten guide til godt utstyr.

A: SKRAPE

1.jpg
En god skrape forenkler jobben betraktelig.

 

Å skrape er den kjedeligste delen av jobben, som få liker å utføre. Med det beste verktøyet for hånden går jobben bedre.

Velg enten en skrape med herdet stål og reserveblader, eller en stålskrape som du setter opp da den blir sløv. En rett malingskrape med flatt stålblad kommer godt til inntil kantene. En mindre skrape med trekantblad eller rundet blad brukes til profilert treverk og detaljer.  Tohåndsskrapene med vinklet skaft gir god kraftoverføring og mindre bruk av ren muskelstyrke. Noen har hammerhode for å slå inn spiker, og enkelte modeller kan også brukes til å trekke ut spiker.

B: BØRSTE

Maling uten vedheft, død ved og fiberreisning fjernes med en stålbørste eller kardask med rem. Børster med flate tråder er skånsomme mot treverket.

C: RULL

Jevn påføring og god dekk er avgjørende for lang holdbarhet. Transporter malingen til veggen med en rull – og arbeid den inn ved å etterstryke med en fuktet pensel.

En langhåret rull kommer til innimellom bordene. Velg rullbredde etter kledningens utseende: en smal rull brukes til stående kledning, og den bredere som kan vinkles, til liggende kledning. Denne kommer også fint til på endeveden. Stor rullediameter gjør at rullen går sakte og malingen spruter mindre.

D: PENSEL

Pensler kommer i mange fasonger, og du vil trenge 2-3 ulike pensler til et helt hus.

Etter rullpåføring strykes malingen ut med en pensel dyppet i malingen. Her kan du velge mellom flate og ovale pensler i ulike størrelser. En god pensel transporterer mye maling, slik at du slipper å dyppe den så ofte. Jo bredere pensel, jo raskere går jobben – til gjengjeld kan den bli tung å arbeide med lenge. Ovale skaft ligger godt i handen og sikrer godt grep. En vinklet pensel gir riktig vinkel mot underlaget.

En mindre pensel er god til detaljer og vinduer. Langpensel med svanehals sikrer god vinkel ved påføring og gir ekstra rekkevidde. Med en oval pensel kan du male både bredt og smalt uten å bytte verktøy.

E: BØTTE

Slå malingen over i en rullebøtte. Den står stadig på bakken, kan henges opp i stigen og har rullemønster på innsiden for å trekke av på. Noen lange pensler har krok som kan hektes over kanten på bøtten.

F: MALERFILT

Dekk bakken der du arbeider med malerfilt. Dusj den med litt vann så ligger den godt også en vindfull dag. Filten fanger opp malingflager og avskrapt treverk som ellers ville ha havnet i rabatter og plen, og sikrer at du ikke søler maling på treplatting eller fliser.

G: FORLENGERSKAFT

Med verktøyet montert på forlengerskaft får du en god arbeidsstilling med fin kraftoverføring og stor rekkevidde. Dette spar du både tid og ryggen på.  Ved påføring brukes gjerne to skaft – et til rullen og et til den flate eller ovale penselen.  Husk at skrapen og børsten også kan monteres på skaft.

ifi_450x70_1.jpg
www.ifi.no

 

Flere artikler fra alttilbolig.no

1

Male baderomsplatene?

Vårt bad fra 1976 fungerer helt fint. Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der. På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse?
Les mer...

water damaged basement

Færre vannskader med lekkasjestopper

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, stanser vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

Les mer...
ildet viser en murvegg som er etterisolert utvendig med murt forblending. Forblendingen er lagt opp på konsoller med betongbjelke mellom. Illustrasjonsfoto: SINTEF Byggforsk

Etterisoler murvegger på riktig måte

En rekke forhold spiller inn når man skal etterisolere eldre vegger av mur. En ny anvisning i Byggforskserien gir gode råd. 

Les mer...
Bruk et fint slipepapir og tørk godt av alt støv etterpå, gjerne med en mikrofiberklut.

Nytt kjøkken til et par tusen kroner

Kjøkkenet er både et arbeidsrom og et hyggelig oppholdsrom. Her kan familien samle seg til måltidene, og her kan barna gjøre lekser på kjøkkenbordet mens de voksne lager mat. Rommet blir mye brukt - og mye slitt. En oppfriskning behøver ikke koste så mye.
Les mer...
utemiljø

Skap et gjennomtenkt uterom!

Dobbelgarasje og terrasse er kommet for å bli, og det samme er utemiljø! Hagen eller balkongen er ikke lenger et sted for tilfeldig 

sammensatte hagemøbler og krakker, men heller et sted for hvile, rekreasjon og sosiale aktiviteter i skjønn forening ved hjelp av gjennomtenkt planlegging og stilige utemiljø produkter.

Les mer...
Salix integra

Slik lykkes du med prydtrær

En hage har behov for noen større vekster for å skape dybde og myke opp større flater enten i form av store hus eller store flate hagearealer.

Les mer...
Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys.

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

Les mer...
1

- pressemelding fra Relekta

Miljøvennlig fuging

Det blir mer og mer fokus på miljø i byggebransjen. Derfor har Relekta lansert fugemassen 101 Miljøfug. Den tilfredsstiller emisjonskravene til Breeam Nor. 

Les mer...
1

Verktøyguide til malejobben

Å male fasaden er en stor jobb som kan være kostbar - akkurat derfor er det viktig å være grundig i utførelsen. Med verktøy egnet for oppgaven går arbeidet raskere, og resultatet blir både penere og mer varig. God kvalitet er sjelden så lønnsomt som ved fasadebehandling. Her er en guide til hva du trenger.

Les mer...
Fig. 01Ulike komponenter i bindingsverksvegger

Oppdatert om bindingsverk

Byggforskseriens praktiske retningslinjer for dimensjonering og utførelse av bindingsverk i småhus er revidert og oppdatert etter gjeldende standarder. 

Les mer...
270

Pressemelding fra Gardena

Robotgressklipper: byens flotteste plen og fritid uten støy

En plen som klippes av en robot-gressklipper, er alltid velholdt.

Les mer...

Til toppen